«

»

Dec 24

Obavijesti 25.12.2022. – Vinkovci 4

BLAGOSLOV OBITELJI I KUĆA  2022./2023.

Ujutro krećemo u 09:00, a poslije podne u 14:00, pauza je u 12:30 sati.

  • Idu svećenik i ministranti. Nemojte nam pripremati ništa od hrane. Sok i vodu možete samo ponuditi i ne zamjeriti ako odbijemo. Ministrantima možete ponuditi nešto slatko za ponijeti kući.
  • Nećemo „protrčati“ kroz vaše domove niti se zadržavati kako se dani blagoslova ne bi odužili, jer nemamo dva svećenika na raspolaganju cijelo vrijeme.
  • Neka dvorišna vrata budu otvorena, a ulazna otključana i osluškujte zvonce ministranta. Na vaše kućno zvonce mi nećemo zvoniti.
  • Ako do sad niste primali blagoslov (novi ste ili tek sad želite početi) nazovite 354-080 ili 091/7357575 ili SMS i prijavite se.
  • Ako niste kod kuće, javite se da dođemo u drugo vrijeme.

 (klikni za veću sliku)

2022-12-24_102226

 (klikni za veću sliku)

Blagoslov kuća i obitelji treba biti radostan susret Crkve i kućne crkve, tj. služitelja Crkve s pratnjom i  vaše obitelji. Stoga, potrudite se da što više članova obitelji nazoči tom događaju.

Neka vam darivanje Crkve ili ministranata ne predstavlja neprimjeren izdatak. Ako ste u financijskoj stisci, vaši darovi neka budu skromni. Radi diskrecije možete ih staviti u kuvertu, pa čak i rabljenu ili samo u presavijeni komadić papira. Napišite na kuvertu:  za Crkvu ili za ministrante. Ako nemate olovku pri ruci, na ministrantsku kuvertu stavite neki slatkiš.

 

 

BOŽIĆ – NAŠ NAJ RADOSNIJI RABLAGDAN

Veliki BOG postao je dijete (Djetešce, Isusić, Isusek, Božić)! Stvoritelj (Bog Otac) je ispunio svoje obećanje i dao nam je najveće Blago. Spasitelj je došao, u noći se rodilo Svjetlo (Mlado Sunce s visine). Učinimo ISUSA radosnim, pohitimo i mi k njemu kao pastiri i mudraci. Pohitimo mi k Njemu kao što je On pohitio k nama. Otvorimo svoja srca, darujmo ono najljepše u sebi. Tako će se dogoditi susret Boga i čovjeka jer samo Bog i čovjek zajedno mogu ovaj svijet učiniti ljepšim mjestom za život.

Na ovom svijetu žive različiti ljudi, bogati, siromašni i srednji; lijevi, desni i umjereni; nametljivi, povučeni i skromni; nasilni, nenasilni i mirotvorci… Svi ti ljudi imaju nešto dobroga u sebi jer od Dobroga potječu, od Boga. Ta Bog je Stvoritelj svih ljudi, On nam je svima Otac. Ocem ga nazivamo i zazivamo u Očenašu.

Došašće je isteklo, pripremali smo se i više ili manje smo se i pripremili za blagdan Božića. Sad valja slaviti i to cijelih osam dana, cijelu božićnu osminu. Čestitajmo jedni drugima od srca. Neka se osjeti da grijeh nema moć nad nama. Zaboravimo uvrede, nanesene štete, rane i ozljede.. Neka Ljubav koja je došla među nas i u nas učini sve novim,

Započnimo novu godinu u snazi Božića, u snazi Emanuela (Boga s nama i u nama).

Sretan Božić i Novu godinu  žele Vam p. Ilija, vlč. Marko i svi župni suradnici.

 

 

LUKNO

Dragi vjernici, propisani obiteljski dar za uzdržavanje svećenika je 100 kn po kućanstvu (obitelji). Ako je netko siromašan može dobiti popust od 50 %. Ta obveza se zove lukno. Hvala svima koji redovito vode brigu o luknu. Na žalost ima veći broj župljana koji ovu svoju dužnost ne izvršavaju. Do danas je lukno podmirilo tek 50 % kućanstava. To je za 5 % bolje nego lani u ovo vrijeme. Nadam se da će se postotak još povećati do kraja siječnja, jer ne radi se o velikom iznosu, zato mislim da je u pitanju nemar. Vjerujem da ima i onih koji smatraju da Crkva ima previše, a „masnoj guski se maže vrat“.

U ured možete doći od ponedjeljka do petka u vremenu  16 – 19 sati. Ako vam je zgodnije,  lukno ili dar za Crkvu možete platiti preko žiroračuna:
HR58 2340009 1100203352 s napomenom lukno ili dar za crkvu.

Ako nikako drugačije ne ide, onda dođite poslije nedjeljnih misa.

Drugi očekivani prilog obitelji je dar za obnovu, održavanje ili gradnju župnih građevina te za nabavku liturgijskih predmeta i pomagala (poput: kosilice, raznih alata, glazbala, misnica, kaleža…) . Mi to uobičajeno nazivamo „dar za potrebe crkve“. Koliki je taj dar? To ovisi o trenutnim, planiranim ili već odrađenim investicijama.

 

 

 

INVESTICIJE

Sljedeće godine planiramo dovršiti premještanje kolnog ulaza u dvorište uz još nekoliko parkirnih mjesta. Za to će trebati znatnija financijska sredstva i gratis usluge. Počnite već sada na tu nakanu uplaćivati obiteljski dar za investicije.

Župnik će sa članovima Župnog ekonomskog vijeća razborito ulagati vaš,tj. naš novac.

Na ovom mjestu zahvaljujem tvrtki
VINKOVAČKI VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o..
na obavljenom poslu uklanjanja ostataka stare kuće na mjestu budućeg kolnog ulaza i parkirališta.

Također zahvaljujem svima koji su do sad za preuređenje našeg dvorišta darovali veće ili manje iznose. Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!

INTENCIJE – MISNE NAKANE – raspored misa
BOŽIĆ

25.12.2022.

Badnjak 24:00 + Barbara Rakonić
NedjeljaBOŽIĆ  07:00 Za duše u čistilištu
10:00 Misa za sve župljane / Pro populo
sp. + Elizabeta Dumendžić  sp. + Mara Brkić
11:30 + Luca Vidović
19:00 ++ Stjepan i Marija Barić   sp.+ Milka Anić
PonedjeljakSTJEPANDAN 7:00 + Stjepan Bujadinović, Kata i Ivan Karabalić
10:00 + Stipo Medo
19:00 ++ Štefica i Stjepan Krešić   sp. + Mirko Dogan
Utorak 7:00 ++ Ivo, Alojzije i Vlado Javorček
19:00 + Franjo Margetić
Srijeda 19:00 + Ilija Rajković       sp. Za nerođenu djecu
Četvrtak 19:00 + Dragica i Ivica Radić
PetakSv. OBITELJ 7:00
19:00 + Mijo Lolić
sp. Za blagoslov obitelji Držaić i Medo
Subota 19:00 ZAHVALA ZA PROTEKLU GODINU
sp. Na čast Majke Božje, na nakanu ob. Periša

 

RASPORED BOŽIĆNOG VREMENA

Ponoćka je u ponoć. Prije ponoćke će nas od 23:30 sati naša djeca s kateheze i zborovi oraspoložiti za božićno slavlje.

Mise na Božić su u 7, 10 11:30 i 19 sati. Misu u 10 sati predvodi mons. dr. Pero Sudar, biskup u miru.

Na Stjepandan su mise u 7,10 i 19 sati. Na Ivandan 27.12. mise su ujutro i navečer.

Sveta obitelj Isusa, Marije i Josipa je u petak 30.12. pošto ove godine nema nedjelje između Božića i Nove godine kad se inače obilježava dan Svete obitelji. Toga dana se na misu odazovite zajedno kao obitelj. Mise su u 7 sati i u 19 sati. Poslije večernje sv. mise bit će koncert naših zborova. Gospodin Darko Puharić će ovaj koncert profesionalno snimiti i moći ćete ga gledati na našoj mrežnoj stranici i facebook profilu. Vjerujemo da će ga u nekom terminu ponuditi i Vinkovačka televizija. Dođite i dajte podršku našim zborašima.

 Na Silvestrovo 31.12. večernja je sveta misa je zahvala za proteklu godinu.

 

 

Marija Bogorodica – na prvi dan nove godine Crkva slavi Mariju Bogorodicu. Želi nas podsjetiti odmah na početku da Isus nije samo čovjek nego i pravi Bog te da s njim i Njegovom Majkom gradimo svoju budućnost. Mise su u 8, 10, 11:30 i 19 sati.

 

Bogojavljenje ili Sveta tri kralja (06.01.). Mise su u 7, 10, 19 sati.
Uz veliku će misu u 10 sati biti  blagoslov vode. Ponesite bočice da možete u svoje domove ponijeti blagoslovljenu vodu, koja ima moć zaštite i ozdravljenja snagom Duha Svetoga.

Toga dana slavimo Dan svetog djetinjstva. Želimo usrećiti djecu u nerazvijenim zemljama trećega svijeta. Neka djeca i mladi od Božića do blagdana Tri kralja odvajaju od svog džeparca i darova kako bi mogli darovati siromašnoj i gladnoj djeci u dalekim zemljama. Na blagdane Bogojavljenja i Krštenja Gospodinovog ispred oltara bit će misijska kutija na tu nakanu.

 

Krštenje Gospodinovo 8.1.završetak je božićnog vremena. Božićni ukrasi neka ostanu do ovog blagdana.

 

KRIZMA je u subotu 13.5.2023. u 17 sati. Od krizmanika se očekuje redovitost na nedjeljnoj misi i na katehetskom susretu (vjeronauku). Za krizmu 2023. priprema se 40 kandidata.

Ako za vrijeme kandidature izostanu nedjeljne sv. mise i katehetski susreti onda se kandidata (krizmanika) ne može pripustiti krizmi.

 

PRVA PRIČEST je na Bijelu nedjelju 16. travnja u 10 sati. Prvopričesničkih kandidata je 50.

Broj umrlih se ove godine smanjio za 13 u odnosu na lani. Tako da je do danas umrlo 29 osoba. Krštenih je 40 što je za jedno dijete manje nego lani. Hvala Bogu što je lanjska statistika s jednim umrlim više nego krštenih samo jedan šokantan slučaj. Ako nas je prodrmao, Bogu hvala.

 

Krste se: Nika Šimunović (26.12. u 11 sati) i Noa Mrkonjić (27.12. u 14 sati)