Župa Vinkovci

Župa Vinkovci

Povijest Župe sv. Vinka Pallottija

Osnivanje župe

• Prije izdavanja samog dekreta osnivanja župe, Provincijal Palotinaca o. Martin Juritsch SAC još je nekoliko puta morao doći u našu zemlju. 12. travnja 1977. u Đakovu u biskupijskom ordinarijatu su prisutni o. provincijal Martin Juritsch SAC, o. Jo de Brant SAC, delegat južno-Njemačke Provincije Družbe katoličkog apostolata (nadležan za poslove Družbe u Jugoslaviji), o. Marin Plum SAC kapelan u Ivankovu i g. župnik iz Ivankova vlč. Vladimir Mikrut. Taj dan je napisan dekret osnivanja župe Vinkovci IV.
• Župa je po dekretu osnovana 15. travnja 1977. g. Detaljni tekst ovog dekreta nalazi se u arhivu ove župe.

Kupnja kuće i kamionske garaže

• Nakon izdavanja dekreta odmah se počinje tražiti kuća koja bi služila za pastoralne potrebe do izgradnje crkve i pastoralnog centra. Između više opcija najbolja je bila kuća s okućnicom u ulici Maršala Tita 69 (H. D. Genschera). Uz tu trošnu kuću u dvorištu se nalazila i kamionska garaža. Nakon nekoliko mjeseci adaptiranja i preuređenja, kuća je bila spremna za stanovanje svećenika i održavanje vjeronauka, a kamionska garaža je pretvorena u kapelicu.

Kamionska garaža pretvorena u privremenu kapelicu

Adaptacija kuće i kapelice

• Poslije ovoga je prošlo još koji mjesec dana, a tada smo počeli s adaptacijom garaže i ljetne kuhinjice u kapelicu. Radove je izvodio Ante Kelava, zidar iz naše ulice. Radilo se preko cijele zime. Koncem travnja je i kuća i bivša garaža posve drukčije izgledala. U kuću je uveden vodovod. Napravljena kanalizacija sa septičkom jamom. Presađena je monofazna struja. Cijela je kuća krečena i svi podovi preuređeni. Jedino su ostavljeni sitni parketi u kancelariji i kapelanovoj sobi. U ostalim prostorijama su postavljeni posve novi podovi. Tako je kuća bila kako-tako prilagođena za stanovanje.

Otvorenje župe 28.V.1978.

• Otvorenje župe je bilo 28. V.1978. Za samo otvorenje su već aktivirani župljani. Odazvali su se više nego lijepo. Posvetu kapelice je obavio Preč. p. Mato Bešlić generalni vikar. Propovjedao je vlč. g. Ivan Šešo – duhovnik u Đak. bogosloviji. U asistenciji je bio p. Jo De Brant. Nakon mise na kojoj je sudjelovalo oko 350 osoba u dvorištu smo pod šatorima imali ručak za svećenike i ostale uzvanike. Uglavnom razne suradnike za vrijeme adaptacije i neke starije ugledne župljane. Atmosfera je bila vesela i pjevalo se za stolom. Među uzvanicima je jedini nedostajao inž. Vladimir Pruzinac prema čijim idejama je kapelica i napravljena. Već za ručkom su mi župljani sugerirali da bi trebalo pozvati na večeru još neke župljane koji su navodno uvrijeđeni. Radilo se o komšiji Kiš. Poslije su pozvani jošneki drugi. Večera je bila u posebnoj atmosferi. Pod šatorom za jednim stolom su sjedili odrasli, a za ostalim djeca. Pjevalo se i sviralo uz gitaru. Mnogi su kasnije pričali da im je to ostalo u nezaboravnoj uspomeni.
Nakon otvorenja i Rast župe

• Nakon otvorenja polako su župljani počeli dolaziti i upoznavati se. Među prvim obiteljima koji su nam se pridružili bile su sljedeće: Kelave, Mesići, Rajkovići, Boškovići, Previšići Pero i Božica prvi susjedi koji su od samoga početka za puno toga bili «desna ruka». Zatim Tustonjići, Šlezakovi, Vidinovići i drugi. Od prilike istih dana kada je naša župa otvorena, došao je u staru Vinkovačku župu, bivši župnik iz Zemuna dr. Đuka Marić. Protestirao je protiv naše župe i ignorira ju i ometa gdje god može i danas nakon 5 i pol godina. Nikad nisam shvatio njegove razloge i motive za tako nešto, ali on valjda misli da ih ima.

Rast župe

• Pokušat ću sada u kraćim crtama navesti još neke događaje koji su se zbivali s vremenom kako je župa rasla.
• Odmah iza otvorenja župljani su davali priloge u novcu da bi otplatili troškove adaptacije. U prosjeku su bili uvijek velikodušniji nego što se tražilo. Do danas se na to ne mogu potužiti.
• 6. VI. 1978. imali smo radnu akciju. Nasipali smo zemljom dvorište i betonirali prostor između traka za ulaz automobila. Također smo razvezli jedan dio zemlje koja je stajala iza kapelice od kako je kopana septička jama. Kasnije je ostatak zemlje buldoživom Tomislava Dujića, našeg župljanina razgurao naš župljanin Ivan Majstorović.
• 10.VI.1978. pokrenuli smo akciju skupljanja novca da se za kapelicu nabavi jedan veći broj stolica. Stolice su odmah tih dana i kupljene. Od onoga što su skupili vratili smo provinciji novac za stolice koji smo posudili.
Vjerski tisak
• 24.VI. pokrenili smo naručivanje vjerskog tiska. Najviše se župljana javilo kao pretplatnici Glasa Koncila.
• 8.VII.1978. Pranje crkvenog rublja su preuzele naše župljanke Božica Bošković, Anka Tomašević i Katica Gadžić.

• 15.VII.1978. Počela je redovito dolaziti vjerska štampa. Bili su to listovi: Glas Koncila, Kana, Mali Koncil, Radosna vijest, Naša ognjišta, Glasnik Srca Isusova i Marijina.
• 22.VII.1978. Uvodimo LUKNO koje iznosi 100 ND po odrasloj zaposlenoj osobi. Nakon «pobune» se pomirujem sa 150 ND po domaćinstvu ili «paru».
• Tih dana je jedna časna sestra iz «Marijinog Doma» obnovila bojama kip sv. Antuna Padovanskog. I kad smo već kod toga, već prije je trebalo spomenuti, u drvu rezani kip Majke Božje s djetetom Isusom, gipsani kip sv. Antuna Padovanskog, i križni put smo dobili od župe sv. Duha u Nuštru.

Početak raznih pastoralnih aktivnosti:

• 24.06. 1978. počinje redovito dolaziti Vjerski tisak: Glas Koncila, MAK, Kana, Naša ognjišta, Radosna vijest, Glasnik SIM.
• 12.08. uvođenje treće nedjeljene mise u 9:00 (do tada su bile samo u 7:30 i 19:00)
• 25.09. Započinje redovito održavanje vjeronaučnih susreta u župi.
• 22.05.1979. vjeronauk za mlade.

Osniva se veliki župski zbor 2.11.1980.
• Sestra Hijacinta prihvatila se rada sa zborom. Nakon probe glasova, oformljen je zbor i probe zbora se održavaju redovito.

Izdan prvi župski list.
• Prvi broj župskog lista izašao je 28.11.1982. To je bio listić na dvije stranice umnožen vlastitim ciklostilom. Sastojao se od: Uvodna riječ, Izviješće s roditeljskih sastanaka, Raspored liturgijskih događanja, Rubrika mladih, Rubrika starih, i novosti iz župe. Naziv župskog lista je «VINKO»

Župska biblioteka
• Biblioteka je počela s radom 13.03.1983. Na početku je brojala tek 300-ak knjiga uglavnom duhovnog sadržaja. Biblioteku je u početku vodila djevojka Maja Šlezak.

Biblijska Grupa i vjeronauk za mlade
• mladi i ambiciozni kapelan p. Jozo Ivić pokreće i vodi biblijsku grupu, koja se svaki tjedan sastaje radi druženja s Božjom Riječi, te vjeronauk za mlade.

Instukcije iz jezika
• Kapelan Jozo daje instrukcije školarcima iz stranih jezika: talijanskog, francuskog, njemačkog i engleskog.

Gradnja crkve i samostana

05.02.1985. konačno je «Komitet za urbanizam i komunalne djelatnosti» izdao građevinsku dozvolu za crkvu, ali ne i za pastoralni centar.

16.12.1984. Dostavljena kompletna dokumentacija projekta crkve i pastoralnog centra. Projektnu dokumentaciju izradio ing. Srećko Lovrinčević iz Osijeka. Na građevinsku dozvolu se još čeka.

17.03.1985. potpisan ugovor o gradnji između Župe sv. Vinko Pallotti i «IGP Graditelj»
• Dana 10.04.1985. dolaze teški strojevi počinju kopanje na mjestu gdje će niknuti nova crkva.

Građevinska dozvola za pastoralni centar – samostan.
• nakon dužih natezanja, prepravaka i odbijanja, «Komitet za urbanizam i komunalne djelatnosti» 01. 02. 1986. izdaje dozvolu za gradnju.

Ugovor s građevinskom poduzećem i početak radova
• Za izvođača radova na izgradnji samostana izabran je opet «IGP Graditelj» iz Vinkovaca.

Prva polnoćka u novoj crkvi 1986
• Za Božić 1986. u netom dovršenoj crkvi okupilo se veliko mnoštvo na misi polnoćki. Čak je nekoliko stotina ostalo izvan crkve jer ne mogaše od gužve ući.

Završena gradnja samostana
• 20.07.1987. je preseljeno iz sare kuće u novu zgradu samostana.

 

Posveta crkve 24.09.1989.

• Najsvečaniji dan jedne župske zajednice. Nakon pet godina traženja dozvole i gotovo pet godina gradnje napokon je posvećena župna crkva svetog Vinka Pallottija. Crkvu je posvetio biskup Ćiril Kos uz nazočnost mnogih uglednih gostiju i oko 5.000 vjernika iz cijelih Vinkovaca i šire.

Srušena stara kuća
• Ujesen 1989 srušena je trošna stara kuća koja je služila kako župna kuća i vjeronaučna dvorana. Dok je kapelica (bivša kamionska garaža) pretvorena u dvoranu za različite namjene.

Župa u ratu

Počinje rat u Vinkovcima
• 19.07.1991. dogodio se prvi minobacački napad na Vinkovce iz pravca Mirkovaca. Nakon toga napadi su učestaliji. Padaju sela u istočnoj Slavoniji i stižu prognanici u Vinkovce.

Granata pogodila našu crkvu
• 15.09.1991. topovska granata pogodila našu crkvu s istočne strane.

Grad porušen i prazan
• listopad 1991. grad je gotovo napušten. Žene i djeca su otišli u sigurnija mjesta, na obalu i u Zagreb, ostali su samo branitelji i pokoja obitelj.

Polnoćka 1991.
• p. Mijo Šibonjić slavi misu polnoćku s braniteljima u naselju «Mala Bosna»

Priznanje R. Hrvatske i povratak izbjeglica
• nakon međunarodnog priznanja ratno stanje u Vinkovcima se smiruje i granate padaju sve rjeđe. Obitelji se polako vraćaju u župu.

Gađana crkva, razrušena susjedova kuća u noći 15.04.1992. četnici iz sela Mirkovaca gađali crkvu, a pogodili obiteljsku kuću susjeda Jerka Grubišića s tri rakete «Orkan».

Ratna djelovanja, granatiranje i pucnjava postaju sve rjeđi, ali obnova života i skrb o izbjeglicama, prognanicima i povratnicima teče mukotrpno

Poratna obnova i dovršenje interijera crkve

Postavljen križni put
• Umjetnik iz naše župe g. Branko Bazina izradio je križni put koji je 03.03.1996. postavljen u crkvi.

Postavljeno raspelo u središtu crkve raspelo koje je izradio također župljanin Branko bazina postavljeno je iznad oltara. Raspelo je izrađeno iz jednog komada od debla trešnje.

Postavljen «Križ umrlih»
• 1.12.1996. na dnu crkve kod ulaza na galeriju postavljen je veliki drveni križ na kojeg će se stavljati mali križići s imenima pokojnika. Križići na velikom križu ostaju od smrti pokojnika sve do Dana mrtvih kao podsjetnik da molimo za naše pokojne. A na dan mrtvih kada na poseban način molimo za naše pokojne župnik predaje obiteljima pokojnika križiće s imenima pokojnika.

Uvedena misa za djecu
• 01.12.1996. uvedena misa za djecu svake nedjelje u 11:00. Na toj misi pjeva dječji zbor podvodstvom sestre Jelene, uzima se misni kanon koji je prilagođen za misu s djecom, propovijed je također prilagođena djeci.

Postavljene Oltarne slike
• 27.03.1997. postavljene dvije velike oltarne slike koje je naslikao župljanin Branko bazina. Slike prikazuju «Silazak Duha Svetoga» i «Svetog Vinka Pallotti» Sliku sv. Vinka Pallotti darovala je Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Lenije 1991.

Predstavljen Zbor mladih
• 03.03.1997. nakon dvomjesečnih priprema mladi pod vodstvom s. Jelene na Uskrs zbor mladih prvi puta svojom pjesmom i svirkom uljepšavaju večernju svetu misu. Probe se i dalje nastavljaju, a svake nedjelje sudjeluju pjesmom i sviranjem na večernjoj svetoj misi.
Digitalizacija župne kartoteke – 12.06.1997.
• Nabavljeno je računalo i program za vođenje župske administracije i započet je unos podataka koji će potrajati neko vrijeme ali će olakšati administrativni dio posla na župi.

Obnova dvorane za mlade
• bivša kapelica (kamionska garaža) se obnavlja. Mijenja se krov i stavlja nova fasada. Dvorana služi za susrete mladih, vjeronauk, ali i za druge potrebe.

Nova dvora u potkrovlju (22.1.2003)
• U potkrovlju samostana bilo je mnogo neiskorištenog prostora, a župi za pastoralne potrebe trebala je još jedna veća dvorana. Uz pomoć župljana vičnih majstorluku dvorana je uređena. Nakirbaj 22.1.2003. je svečano otvorena.

HRT prijenosi misu iz naše crkve 02.03.2003.
• vrlo lijep prijenos mise u 11:00. na misi su sudjelovala sva tri pjevačka zbora.

Zeleni cvijet za uređenje župskog dvorišta
• 23. 11.2003. u Sisku je u sklopu akcije «Zeleni cvijet» Ministrastva turizma našoj župi dodijeljena diploma sa srebrnim znakom za najuređeniju župu i župni dvor.

Župnici, kaplani, časne sestre i sakristani

Župnici:
• P. Marin Plum SAC od početka do 15.11.1984.
• p. Jozo Ivić SAC od 15.11.1984. do 28.08.1995.
• p. Franjo Spajić SAC od 28.08.1995. do 28. 01. 1996.
• p. Jo de Brant SAC od 28. 01. 1996 do 01.08.2000
• p. Ilija Sudar SAC od 01.08.2000 -

Kapelani:
• p. Đuro Međed SAC. Od 09.09.1979. do 1. kolovoza 1981.
• p. Franjo Spajić SAC. Od 1. kolovoza 1981. do 23.05.1983.
• p. Jozo Ivić SAC. Od 23.05.1983 do 15.11.1984.
• p. Mijo Šibonjić SAC od 15.11.1984. do 28.08.1995.
• p. Ilija Sudar SAC od lipnja 1996. do 01.08.2000
• p. Jozo Ivić SAC od 01.08.2000 do 1.5.2004.
• p. Željako Lemaić SAC 1.5.2004. do

Časne sestre:
• Sestra Robertina Zorić. Od 10.09.1977. do 1.10.1980.
• Hijacinta Hoblaj. Od 1.10.1980. do 16.09.1984.
• Bernardeta Mihaljević. Od 16.09.1984. do 10.09.1995
• sestra Jelena Kovačević od 10.09.1995. do
• sestra Deodata Kovačević
• sestra Karolina Pitinac

Sakristani:
g. Ilija Tomašević od 1978 do 20.09.1998.
g. Mato čeko od 20.09.1998. -

Knjižnica

Knjižnica   radi: pon – pet  16-19 h Svaka bi župa trebala imati župnu knjižnicu. Naputak o vođenju župnih knjižnica iz 1981. kaže: »Posebna je dužnost svakoga župnika da uredi župnu knjižnicu i župni arhiv.« Knjižnica naše župe počela je s radom 13. ožujka 1983. Na početku je brojala tek 300-ak knjiga, uglavnom duhovnoga sadržaja. Knjižnicu …

View page »

MISE – raspored

Od utorka do petka 19:00 Večernja misa Ponedjeljak, srijeda i subota 07:00  Jutarnja misa Nedjelja 07:00 Jutarnja misa uz pučko pjevanje i orguljašku pratnju 10:00 Župna misa – Mješoviti zbor uz orgulje 11:30 Obiteljska misa – Dječji zbor uz orgulje (ljeti 16.6. – 22.9. nema mise u 11:30) 19:00 Misa za mlade – Zbor mladih …

View page »

MVKO

MVKO Molitveni vijenac Kraljice obitelji Molitva je uzdignuće srca i duha, životnoga pogleda Bogu, spremnost da se njemu otvorimo, svjesnost da naš život ovisi o Božjoj milosti, našoj poniznosti i poslušnosti; ljubav i služenje za vlastito posvećenje i posvećenje drugih, pouzdanje u Božju ljubav i milosrđe, Božja prisutnost u nama. Vijenac je neprestano svagdanje prožimanje, …

View page »

Raspored susreta i kateheze

Raspored župnih kateheza Grupa Vrijeme kateheze Katehist/ica predškolska djeca od navršene 5. g. petak 17 Bošnjak Jadranka 1.  razred utorak 10 ili 15 Bošnjak Jadranka 2. razred predpričesnici utorak 16 sati Ana Puljić prvopričesnici petak    10 ili 16 sati sestra Elizabeta 4. razred subota 10 sati p. Ilija 5. i 6.  razred četvrtak  19 …

View page »

Vjera i svjetlo

Vjera i svjetlo »Vjera i svjetlo« međunarodni je duhovni pokret zajednica koji danas povezuje 1500 zajednica u 77 zemalja na šest kontinenta. Zajednice su obično ukorijenjene u svoje župe i život svoje Crkve. Svaka zajednica »Vjere i svjetla« okuplja 15 do 50 članova, a čine je osobe s mentalnim poteškoćama, njihove obitelji i prijatelji. Svi …

View page »

Zborovi

Zborovi Dječji zbor župe sv. Vinka Pallottija Iako su članovi dječjega zbora vrlo mladi, ipak je dječji zbor najstariji zbor u župi. Oni stariji će se sjetiti da su časne sestre odmah po osnutku župe osnovale i vodile dječji zbor. Ovaj zbor već godinama čini dječju misu bogatijom i djeca se lijepo osjećaju kada mogu …

View page »

Župni Caritas

Župni Caritas Radi ponedjeljkom od 10 – 12 h.   Od osnivanja župe, odnosno od početka aktivnoga djelovanja 1978., naši su nas duhovni pastiri, oci palotinci (p. Marin Plum, Franjo Spajić i Jozo Ivić), poticali na suosjećanje s potrebitima i karitativnu osjetljivost. U župnoj spomenici stoji zapisano da je 2. prosinca 1979. ponovno pokrenuta akcija …

View page »

ŽUPNI URED

Župni ured nije poput drugih ureda, jer nemamo zaposlenika u uredu. Tako da je teško odrediti točno radno vrijeme ureda. No ipak evo nekih poželjnih vremena: Utorak – petak       17:00 – 18:30 h  (najpoželjnije vrijeme) Poslije večernje mise u 19:30 h Poslije jutarnje molitve u 07:45 h Možete pokušati svakim danom 11:00 – 12:00 h …

View page »