↑ Return to Župa Vinkovci

MVKO

MVKO

Molitveni vijenac Kraljice obitelji

Molitva je uzdignuće srca i duha, životnoga pogleda Bogu, spremnost da se njemu otvorimo, svjesnost da naš život ovisi o Božjoj milosti, našoj poniznosti i poslušnosti; ljubav i služenje za vlastito posvećenje i posvećenje drugih, pouzdanje u Božju ljubav i milosrđe, Božja prisutnost u nama. Vijenac je neprestano svagdanje prožimanje, prelijevanje molitava, euharistije, odricanja i žrtve članova obitelji, svećenika i redovničkih zajednica MVKO tijekom trideset jednoga dana u mjesecu. Kraljica obitelji je Blažena Djevica Marija. Ona je početak svakoga našeg blagoslova. Njoj povjeravamo svoje obitelji, svećenike i redovničku zajednicu. Takvim se međusobnim povezivanjem iz dana u dan stvara moćna duhovna snaga, banka duhovnoga i za životnu opstojnost presudna dobra.

Članovi MVKO-a u Mariji Bistrici 2007.

Članovi MVKO-a u Mariji Bistrici 2007.

U svakome molitvenom vijencu nalazi se 31 obitelj (ili pojedinac) koji se povezuju molitvom, postom i euharistijom, i to na sljedeći način:

Svaki član odabere jedan dan u mjesecu koji će biti njegov dan za molitvu, post i sv. misu tako da svakoga dana u mjesecu moli po jedna obitelj. Svaki molitveni vijenac ima svoga duhovnog voditelja – svećenika, koji jedanput mjesečno, u dogovoreni dan, služi sv. misu na iste nakane, a posebno za sve žive i preminule članove obitelji svoga molitvenog vijenca. Toj svetoj misi prisustvuju, po mogućnosti, svi molitelji toga vijenca, a to je ujedno i prilika za međusobni susret i druženje.

U svaki molitveni vijenac, uz molitelja i svećenika, uključena je i jedna redovnička zajednica koja u određeni dan moli ili posti na naše nakane.

Prvi je molitveni vijenac osnovan u lipnju 2000., a p. Josip Stepan postaje mu duhovni voditelj. Dva tjedna kasnije osnovan je i drugi molitveni vijenac. Krug molitelja počeo se širiti.

Nedugo nakon osnutka prvih vjenčića Kraljice obitelji gospođa Ana Blažević iz Zagreba dolazi u Vinkovce predstaviti nam MVKO. U župi sv. Vinka Pallottija obitelji se uključuju u molitveni vijenac, a već 21. veljače 2001. slavljena je prva misa molitvenoga vijenca koji broji 31 obitelj i dvije redovniče zajednice: sestre Sv. križa i Družbu katoličkoga apostolata.

Vinko Sudar