«

»

Apr 15

Obavijesti 16.04.2017. – Vinkovci 4

 

 

 

 

 

ŽUPNI LISTIĆ ŽUPE SV. VINKA PALLOTTIJA   

USKRS          Br. 3/2017. (93)

 

Dragi župljani i prijatelji!

Činjenica Kristova uskrsnuća upućuje na intenzivnu povezanost s Ocem; nitko nikada nije bio tako povezan s Ocem kao Sin, jedno u životu, zajedno u patnji, zajedno u smrti, zajedno i u uskrsnuću. Slava Očeva je zasjala je su snagom Kristova uskrsnuća pobijeđeni zlo, grijeh i smrt, a ljudska slava, herojstvo, mučeništvo i svaka druga žrtva kvalitetno nadiđeni.

Uskrsli Krist je sišao u „podzemni svijet“ kako bi oslobodio sve pravedne, koji se zbog velikih nepravdi nalaze u svom „podzemnom svijetu. Crkva je u svom duhovnom odrastanju kroz svoju povijest osjetila što je to progon i podzemni svijet, ali je usprkos tomu naviještala radosnu vijest evanđelja o novom nebu i novoj zemlji.

I ovoga Uskrsa učvršćujemo svoju vjeru u novi i bolji život dok se sjećamo radosnih riječi „Nije ovdje, nego uskrsnu!“ I danas smo svjedoci činjenice da je vrijeme u kojem živimo kao podzemni svijet u kojem neki žele vlast tame, nepravde, smrti jauka i patnje pravednog čovjeka vjernika. Svjedoci smo suvremenog progona moralnih i evanđeoskih vrijednosti, potiskivanja ljudskih kreposti i nametanja neprihvatljivih principa kao „novog hoda kroz život“. Iz takve situacije uskrsli Krist progovara: „U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet“ (Iv 16,33) Svijet se ne bori za istinu nego za pobjedu. I zato je Istina pobijedila svijet.

Za micanje kamena s groba potrebna je tjelesna snaga, za uklanjanje zapreka koje narušavaju dostojanstvo Kristove Crkve, potrebna je snaga Duha Svetoga, za razumijevanje tuđe patnje i ljudske slabosti, potrebna je ljubav, za naviještanje evanđelja potrebna je hrabrost. Za pogled u prazan grob potrebna je nada, a za iskustvo blizine Uskrsloga i živoga Gospodina u našem vrtu, potrebna je vjera. A za sve ovo potrebno je međusobno ohrabrenje svećenika, članova obitelji i svih ljudi.

Ohrabrujemo se međusobno i idimo pjevajući uskrsni Aleluja, jer na kraju puta je Bog.

 

 • Blagoslovljene nove postaje križnog puta.
  U utorak smo u 18:25 blagoslovili nove postaje križnog puta koje je izradio naš župljanin Branko Bazina. Ovaj križni put je postavljen kao izložba u našoj crkvi za korizmu 2015. Najvećem broju vjernika se križni put svidio te smo pristupili pregovorima da ga otkupimo. Nakon što smo se usuglasili oko uvjeta otkupa krajem studenog 2016. je počela akcija prikupljanja sredstava. Potrebih 100.000 kn  (13.330 €) smo prikupili do veljače 2017. što svjedoči o općoj prihvaćenosti novog rješenja križnog puta. Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Veliku zahvalnost dugujemo i našem umjetniku Branku Bazini.
 • USKRSNI PONEDJELJAK – sv. mise su u 7,10 i 19 h.
  Liturgijski direktorij nas uči: U petak Vazmene osmine (dani do Bijele nedjelje), u kojoj se na poseban način kroz čitav tjedan produljuje svetkovina Uskrsa, izostavlja se nemrs, uobičajen za ostale petke u godini.
 • TRODNEVNICA za Krizmu i Prvu pričest je u srijedu, četvrtak i petak u 19 h. Očekujemo roditelje, rodbinu i kumove, a obavezno krizmanike i pričesnike. Ako kumovi nisu blizu nije potrebno da dolaze.
 • KRIZMA je u subotu u 16 h. Krizmatelj je Prof. dr. Pero Aračić
  PRVA PRIČEST je u nedjelju u 10 h. Te nedjelje nema mise u 11:30 h
 • Nedjelja Božjeg milosrđa se slavi slijedeće nedjelje. Barem dolaskom na sv. misu zahvalimo Bogu što je milosrdan, jer sv. misa je ZAHVALA.
 • Caritas naše župe pomognite svojim prilogom u kutiju na zadnjoj klupi.
 • MVKO svakog 21. dana u mjesecu se molimo za obitelji. Važna je to nakana u vremenu obiteljske krize. Zato ne štedimo vremena nego dođimo na krunicu i sv. misu za obitelj.
 • HODOČAŠĆA:
  LOURDES – ima još slobodnih mjesta. Putuje se 17. 9. Cijena je 2670 kn.
  RIM – polazak je u 21:00 h iz župnog dvorišta. još su 3 mjesta slobodna.
  MARIJA BISTRICA – Treće subote u svibnju već tradicionalno hodočastimo u M. Bistricu u organizaciji MVKO. Ove godine je to 20.5. Cijena 130 kn. Ako je više članova jedne obitelji cijena je 100 kn. Djeca plaćaju samo 65 kn
  MEĐUGORJE  je u listopadu 2017. po cijeni od 330 kn

 

SUSRET HRVATSKE KATOLIČKE MLADEŽI

Bliži nam se jubilarni deseti Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru 29. i 30. travnja. To je nacionalni susret mladih koji okuplja tisuće mladih iz svih hrvatskih (nad)biskupija. U našu nadbiskupiju dolazi 27.000 mladih, a oko 250 mladih u našu župu koji će imati priliku doživjeti jedinstveno iskustvo zajedništva, molitve, slavlja, radosti i svjedočenja vjere u živoga Krista. Geslom Susreta „Krist, nada naša“ (1 Tim 1,1) želi se potaknuti mlade na življenje nade koja se daje te mijenja svijet i čovjeka. I naši su mladi župljani, sudjelujući na dosadašnjim Susretima (Split, Rijeka, Osijek, Šibenik, Pula, Varaždin, Zadar, Sisak i Dubrovnik), obogaćeni iskustvom svjedočenja i življenja vjere te zajedništva u molitvi. Mogućnost izravnog praćenja euharistijskog slavlja Susreta u Vukovaru bit će u nedjelju 30.4. na HRT-u.

Uključimo se s našim volonterima u pripremu Susreta. Pozivam Vas da u ovo vrijeme priprave na Susret molite za naše mlade i za plodove Susreta. Otvorite mladima vrata svojega doma i svojega srca. Neka mladi osjete našu gostoljubivost i ljubav!

SUBOTA 29.4. – U našu bi župu mladi došli oko podne. Mladi gosti će u subotu odmah po svome dolasku u župu biti smješteni po obiteljima. Netko iz obitelji koja prima goste treba doći u župu dočekati mlade koji će biti u Vašoj obitelji. Tada ih vodite svojim kućama na ručak. Do oko 16 sati imat će mogućnost za upoznavanje i razgovor sa svojim domaćinima te za eventualno osvježenje i odmor. U 16.30 sati gosti trebaju biti u crkvi  na organiziranom programu odakle će se, zajedno s našim mladima, uputiti u OŠ Ivana Mažuranića. Program će se odvijati u tri dijela: katehetski dio, kulturno-zabavni dio s večerom i molitveno bdijenje. Slijedi završetak programa molitvenim bdijenjem u crkvi do 22.30. Tada gosti odlaze na počinak u svoje obitelji.

NEDJELJA 30.4. – Molim Vas da gostima osigurate doručak u nedjelju 30. travnja. Mladi do oko 7.45 sati moraju biti u župnom dvorištu te autobusima kreću u Vukovar, na groblje Dubrava. U 9 sati započinje molitva na groblju. Mladi će u 9.20 sati krenuti od Memorijalnog groblja do središta grada u procesiji. Oko 10.30 sati stići će na prostor središnjeg euharistijskog slavlja u dvorištu Gradskog muzeja Vukovar (Dvorac Eltz) uz obavezno posjedovanje akreditacija. Sveta misa je u 11.30 sati, slijedi pauza za ručak, a od 14.00 sati mladi će imati priliku sudjelovati u programu po Vukovaru (koji uključuje radionice, molitve, koncerte, predstave…), i besplatno se voziti autobusima po Vukovaru kako bi vidjeli sve znamenitosti i spomen obilježja. Program završava velikim koncertom u 18.00 sati na kojem nastupaju Opća opasnost, Alan Hržica, sestre Husar i Božja pobjeda. Nakon toga mladi autobusima polaze svojim kućama.

Na dosadašnjim Susretima naši su mladi bili srdačno primljeni u obitelji. Domaćini su ponekad svojim mladim gostima poklonili neku sitnicu koja će ih podsjećati na njihov boravak u određenom gradu (ukrasi tipični za neki grad, majice s natpisom grada i sl.) pa, ako možete učinite isto.

VEČERA – Mladim je gostima potrebno organizirati zajedničku večeru/domjenak u subotu 29.4. koja će biti u OŠ Ivana Mažuranića. Pozivam župljane da sudjeluju u pripremanju hrane za naše goste tako što će u školu 16:00 – 16:30 donijeti već pripremljenu hranu (suhomesnate proizvode složene na pladnju te domaće, slavonske kolače narezane i složene na ukrasne tacne). Tko može pripremiti hranu, neka se što prije javi u župni ured te kaže što će i koliko donijeti, kako bismo bili sigurni.

Svi sudionici Susreta iz naše župe trebaju doći u župu preuzeti hodočasnički paket i akreditaciju u petak 28.4. Autobusi će mlade dovesti u Vukovar u nedjelju, 30. travnja, na groblje Dubrava. Svi sudionici Susreta iz naše župe trebaju doći u nedjelju ujutro u župno dvorište do 7.45 sati (obavezno ponijeti akreditaciju bez koje se ne može ući u grad).

Zahvaljujem svim obiteljima koje su velikodušno otvorile vrata svojega doma da prime mlade! Ipak, najvažnije od svega jesu vaša topla dobrodošlica i otvoreno srce.
Sve detaljnije informacije pogledajte na ogl. ploči ili župnoj web-stranici.

 

DEVETNICA U ČAST BOŽJEM MILOSRĐU

Papa Ivan Pavao II. kanonizirao je 2000. g. sv. Faustinu Kowalsku, poljsku redovnicu, i istodobno je proglasio u Katoličkoj crkvi blagdan Božjeg Milosrđa, koji je sam Isus zahtijevao u objavama spomenute svetice. Na taj dan svaka osoba može primiti potpuni oprost pod redovitim uvjetima (sakrament ispovijedi, sv. pričest, molitva na nakanu za Svetoga oca). Milosrdni Isus izrazio je sestri Faustini želju da se uoči svetkovine Božjega milosrđa obavi devetnica njemu u čast. Devetnica počinje na Veliki petak, a završava u subotu uoči prve nedjelje po Uskrsu – nedjelje Božjeg milosrđa. Gospodin je sv. Faustini rekao: Želim da tijekom devet dana dovodiš duše izvoru mojega milosrđa kako bi crpile snagu, utjehu i svekolike milosti koje trebaju u životnim mukama, osobito u času smrti. Svakoga ćeš dana molit mojega  Oca milosti za njihove duše po mojoj pregorkoj muci (Dn 1209). Isus je rekao tajnici svoga milosrđa: “Tog dana otvorena je nutrina mojeg milosrđa, izlijevam cijelo more milosti na duše koje se približe k izvoru moga milosrđa. (…) Neka se nijedna duša ne boji približiti k meni, pa makar njezini grijesi bili crveni kao skrlet. Moje milosrđe je tako veliko da ga u cijeloj vječnosti ne može proniknuti nijedan razum, ni ljudski niti anđeoski.”

Uskrs – Vazam

16.04.2017.

BDIJENJE

20:00 ++ Petar i Zorka Kovačević

Nedjelja

 

 

 

07:00 +Ante Kelava

spomen: Na čast Božanskom Milosrđu za Ankicu

10:00 sp: ++ Jelica i Stjepan Haban i Mirko Njegovan
11:30 Na čast Božanskom Milosrđu za Ankicu
19:00 Za +  članove ViS njihove obitelji i dobročinitelje

Ponedjeljak

Jut. + Juro Čolić
10:00 Svi pokojni iz obitelji Džaja i Meštrović

spomen: + Juro Čolić

Več. + Niko Lovrić

spomen:+Mato Neralić   /              + Cvita Čerina

Utorak

Samo Več. 1. ++ Ivo i Janja Kuterovac
2. + Božo Tustonjić i svi pokojni iz obitelji

Srijeda

Jut. ++ Jozefina i Franjo Rimpf, Terezija Šišula
Več. + Ivan Strinić

sp: ++ Jozefina i Franjo Rimpf , Terezija Šišula

Četvrtak Jut. Zahvala sv. Marti i sv. Riti od Vesne Strinić
Več. ++ Gordana i Ranko Kadelburg i Martin Šustić

spomen: + Ilija Brozinčević

Petak

Jut. ++ Ante i Cvita Jukić
Več. Svi pokojni iz obitelji Pfaff

spomen:+ Mato Neralić , + Franko Šeparović

Subota

Jut. ++ Marija i Đuro Kovačević
Več. + Karlo Benić

spomen: + Mile Šimurina i svi++ iz ob. Macakić